Galdhøpiggrennet er det største telemarkrennet i Norge, men det er flere renn å bli med på om du kjører med løs hæl. Foto: Galdhøpiggrennet

Konkurranser på telemark

Galdhøpiggrennet har i mange år vært Norges største telemarkrenn. Men det er flere muligheter for konkurranser om du foretrekker løs hæl.

I årets Galdhøpiggrenn, som går av stabelen lørdag 11. april, står også randonee-kjørere og alpinister på startstreken. 

– Toppturer med randonee-ski blir mer og mer populært, og derfor er det bare naturlig at vi også har klasser for skialpinisme. Vi ønsker at flest mulig skal får oppleve dette skieventyret i hjertet av Jotunheimen, sier rennleder Per Olav Tangen, som i år også får ansvaret for å arrangere randoné-NM ved siden av Galdhøpiggrennet.

LES OGSÅ: Lenge leve telemarken

Dette er den 28. utgaven av rennet, som ble kjørt første gang i 1934. Rennet startet som et utforrenn, og har siden vært et samlingssted for gamle helter som Stein Eriksen og Ruud-brødrene.

– Galdhøpiggrennet samler hvert år noen av de beste skikjørerne i landet. Noen kjemper om raskeste tid ned de bratte fjellsidene fra Svellnosi til Spiterstulen. Målet for noen er å slå løyperekorden til Eirik Rykhus og Erik Borgersen på 2,38 minutter ned den 3,6 kilometer lange løypa. Navn som «Dybvads skrekk», «Bluice» og «Knee shivers» sier litt om hvilke utfordringer løypa byr på, forteller Tangen.

Selv om det nå åpner for de med låst hæl i telemarksrennet, er ikke telemarksatsningen til Skiforbundet helt borte. Jo Mork, sportssjef for telemark og randonne i Norges Skiforbund, jobber med å spre entusiasme rundt telemarkskjøring.

– Trenden med telemark varierer voldsomt! Før var det mange telemarkkjørere i Oppland, nå er det få, mens i Sogn, Møre og Romsdal, og også i Oslo er det masse aktivitet. Alt går opp og ned, og telemark er kanskje ikke den riktige trenden akkurat nå, mens rando er voldsomt populært. Men Telemark er jo opphavet til norsk skiidrett, og det er mye bra aktivitet rundt omkring. Vi jobber også hele tiden med å rekruttere og vise frem telemarksporten, spesielt mot yngre utøvere. Det viktigste for vår del er likevel at folk kommer seg ut på ski, uavhengig av hva slags ski de bruker. 

LES OGSÅ: Telemarkstøvler

Hvordan er deltagelsen på telemarkrenn?
– Det er nok en liten nedgang i antall deltagere på telemark, men det har vi prøvd å ta tak i i år. Tidligere var det egen Norgescup i fjelltelemark, mens nå består Norgescupen av både bakkerenn og fjelltelemarkrenn. Dermed blir den mest allsidige utøveren på telemark kåra, forteller Mork.

Galdhøpiggrennet er rennet med den tøffeste løypa, forteller Mork. Han forventer at de beste stiller til start, siden det er NM, og dermed får du testet deg mot de beste om du ønsker det. Eller bare ta det som en tur.
– Der er det bare å stille opp, selv om du ikke satser på å vinne. Det er tradisjon, årets happenning og det er bare et renn man må få med seg!

LES OGSÅ: Sikkerhetsutstyr for toppturen 

Her er resten av konkurransene du kan bli med på om du foretrekker telemark:

06.02.2015 NM Telemark bakke Bækkelagets SK
21.02.2015 Alperittet, NM fjelltelemark Stranda IL
28.02.2015 Silsetrenna, Fjelltelemark Batnfjord IL
28.03.2015 Skorgedalsrennet Åndalsnes IF
29.03.2015 NC Skarvenrittet Åndalsnes IF
11.04.2015 NC telemark Galdhøpiggrennet Ullensaker Skiklubb
     
16.04.2015 X2 ski X2 ski, Volda
17.04.2015 NC Klassisk Sogn Luster Telemarkklubb
18.04.2015 NC Fjelltelemark Kjeringi Open Syril IL
01.05.2015  Langfjordrennet  
 
 
VIS KOMMENTARFELT
Annonse
Annonse
Annonse