TOPPTURSEKK: En topptursekk bør ha en rekke funksjoner. Se hva du bør se etter i din nye sekk her. Foto: Sverre Hjørnevik

UTSTYR: Slik velger du riktig sekk til toppturen

Hvor stor bør topptursekken være? Og hva skal du ha plass til? Her får du en komplett guide til kjøp av din nye sekk.
Merke: Diverse

Markedet for topptursekker er stort og omfattende, og de aller fleste produsenter har en eller annen form for sekk som er egna til skiturer i fjellet. I topptursekken skal du ha med deg mat, drikke, ekstra klær, kamera, førstehjelpsutstyr, snøskredutstyr, hjelm og en rekke andre ting. Du må også ha plass til å ta med fellene ned.

Vil du være ekstra trygg i fjellet kan du vurdere en skredballongsekk. Dette er en sekk som blåser opp en stor luftballong på ryggen ved å dra i en utløser. Ballongen løses ut enten ved hjelp av en patron eller et batteri. En patron bruker trykkluft for å blåse opp ballongen, mens batteriet bruker en vifte. Foreløpig er det Black Diamond og Arc´Teryx som tilbyr sistnevnte på markedet. Poenget med ballongen er at den i de fleste tilfeller vil bidra til å holde deg oppå snøen i et snøskred.

Skredballongsekkene er dyrere, men kan redde liv når uhellet er ute.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKREDBALLONG?: Du bør vurdere om topptursekken din bør ha en skredballong. Foto: Terje Aamodt

Dette må en god topptursekk ha:

  • Sekken bør ha mulighet for enten a-feste eller diagonalfeste av ski. De fleste sekker har begge deler. Hvilken type du bruker er litt smak og behag. Bruker du a-feste er det risiko for at bakskiene dulter borti leggene dine for hvert steg. Det er viktig å feste sammen skituppene i toppen med en stropp, slik at det blir A- og ikke H-feste. Med diagonalfeste, hvor tuppene stikker lenger ut, kan det bli kinkig å gå i skrått terreng fordi skiene skraper borti. 
  • Sekken bør ha minst ett isøksfeste for de litt mer dramatiske turene.
  • Opplegg for drikkesystem er en fordel. Dette betyr at sekken har lomme for drikkeblære og utgang for drikkeslangen i toppen. Med dette systemet kan du drikke underveis uten å ta av sekken. Husk å blås vannet tilbake i blæra etter at du har drukket, hvis ikke kan det fryse og tette hele greia.
  • Eget rom for skredutstyret er lurt. Da slipper du å stresse med alt det andre du har i sekken når du skal grave opp kameraten din.
  • Sekken bør være mellom 30-45 liter for å få plass til punktene nevnt ovenfor. Sverger du likevel til lite vekt, eller går for å komme raskest til toppen, er det mulig å velge mindre versjoner.

Les også: Stor test av sekker til heisbasert frikjøring

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DIAGONALFESTE: Leggene slipper unna, men skal du gå i skrått terreng kan skiene skrape borti. Foto: Tore Meirik

Nedenfor ser du eksempler på flere gode alternativer:

For deg som skal raskest opp:

Er du en som sverger til minimal vekt kan det være fordelaktig å gå litt ned i størrelse. Da er denne sekken et godt alternativ:

Dynafit RC 20 PDG

En moderne klassisker innen lette sekker – årets versjon veier bare 300 gram. Pris: 1190 kroner

Gode topptursekker

Disse sekkene har stort sett alle eller de fleste av punktene nevnt ovenfor, men har altså ikke skredballongsystem (flere av modellene finnes også i skredballong-versjoner).

Evoc Patrol 32

I Evocs Patrol-serie finner du denne arbeidshesten –stor nok til at du får med deg det du trenger og liten nok til at den sitter tight på ryggen. Pris: 2299 kroner

Black Diamond Cirque 35

Cirque er en interessant sekk fordi den er relavtivt lett, men fortsatt har et ganske Ok volum. 35-litersversjonen veier 1030 gram. Pris: 1799 kroner

Osprey Kamber 32

Osprey er kjent for tekniske skisekker med mange finesser. Deres nye Kamber-serie kommer også i kvinneversjon med navn Kresta. 

Gode topptursekker med skredballongsystem:

Arc´Teryx Voltair 30

Den første skredballongsekken fra Arc´Teryx lover god batterikapasitet selv i ekstrem kulde. Finnes i 20 og 30 liter. 30 liter veier 3 465 gram. Pris: 11.999 kroner

Mammut Ultralight 20

Verdens letteste skredballongsekk. Du kan ta ut ballongen på dager du ikke trenger det – men selv med det ombord, er du nede i en vekt på 1700 gram. Pris: 5499 kroner

Annonse
Annonse
Annonse